Selasa, Julai 31, 2007

BERMALAM DI RENGIT


REPLIKA UDANG GALAH MERCU TANDA RENGIT.


Pekan yang paling dekat dengan Belungkur ialah Rengit yang jauhnya 30km. Desaru lebih kurang sama saja jauhnya. Selain itu ada Sabana dan pelbagai lagi tempat peranginan yang menarik. Kami bermalam di Sungai Rengit kerana selain tempat penginapan yang murah (RM50- RM86) di sini juga terkenal dengan udang galah. Tidak jauh dari hotel penginapan kami ada medan ikan bakar.
Di Rengit kami dapat menonton siaran televisyen Indonesia. Banyak juga rancangan yang menarik. Tetapi kerana letih berkereta selama 8 jam (termasuk makan dan solat) dari Jelebu ke Belungkur menjadikan kami memilih untuk tidur awal.
Bermalam di pantai Rengit membuat kami tidur nyenyak. Pendingin udara dimatikan kerana angin laut bertiup masuk melalui tinggkap yang terbuka. Dari bilik penginapan nampak cahaya bergemerlapan dari kapal-kapal di tengah lautan.
Keesokan harinya semasa bersarapan pagi di sebuah restoran sempat berbual dengan seorang lelaki berusia 60an. Namanya Haji Bajuri.
“Encik datang ke sini melawat sedara?” dia bertanya ramah.
“Saja berjalan-jalan,” jawab saya dan perbualan kami semakin rancak.
“Tuan pernah dengar nama Si Bongkok Tanjung Puteri?” tanya saya.
“Encik datang nak tengok kubur dia?” dia bertanya pula
“Iya,” jawab saya.
“Sudah tengok atau belum?” .
“Belum sebab kami sampai petang semalam lalu bermalam di sini. Pagi ini baru ke Belungkur.”
“Biasanya orang yang datang dari jauh tentu ada hajat.”
“Hajat saya Cuma hendak menziarahi pusara dia.”
“Tapi kebanyakan yang datang nak minta nombor.”
“Si Bongkok Tanjung Puteri itu memang benar wujud atau Cuma rekaan?” tanya saya.
“Kuburnya ada di Belungkur,” jawab Haji Bajuri.
Pada mulanya saya menyangka penduduk Belungkur sahaja yang tahu di situ kubur Si Bongkok Tanjung Puteri. Tetapi penduduk daerah lain seperti Rengit, Mersing, Kukub dan daerah sekitarnya juga tahu di sana kuburnya.
Menurut Haji Bajuri, Si Bongkok Tanjung Puteri di anggap menderhaka kerana menentang Temenggong yang berkuasa.
“Si Bongkok Tanjung Puteri itu memang lahir di Tanjung Puteri?” tanya saya,
“Itu saya tak pasti.” Jawab Haji Bajuri.
“Siapa nama ayah dan ibu Si Bongkok?”
“Itupun saya tak tahu.”
Sebenarnya itulah antara hambatan semasa saya mengumpulkan maklumat mengenai Si Bongkok Tanjung Puteri. Selain mendapatkannya melalui internet, rencana surat khabar dan majalah, saya juga banyak mengumpulkan maklumat mengenai Si Bongkok Tanjung Puteri melalui cerita lisan. Kebetulan saya mempunyai keluarga di Singapura dan Johor Bahru.

MENCARI JEJAK SI BONGKOK


Pohon-pohon kelapa yang mencuar tinggi menaungi perkampungan nelayan yang terletak di tepi pantai itu. Kebanyakan penghuninya menjadi nelayan namun ada juga yang menanam padi dan sayur-sayuran. Mereka tinggal di pondok-pondok beratap rembia. Walaupun kehidupan mereka nampak daif namun kelihatan gembira.
Hari itu seperti hari-hari sebelumnya, apabila menjelang petang, perahu-perahu nelayan kelihatan mendarat di pantai dengan membawa hasil tangkapan masing-masing. Damak, suami Inang turun dari perahu bersama kawan-kawannya. Mereka nampak gembira walaupun penat bekerja kerana sehari suntuk berada di laut. Damak berjalan pulang ke rumahnya. Di bahunya tergantung serawan jala dan kantung ikan. Setibanya Damak di halaman rumah, Inang turun menyambut kepulangan suaminya.
Di mana anak-anak kita Bongkok dan Putih?”tanya Damak kepada isterinya.

Ini adalah petikan dari bab 1 novel Si Bongkok Tanjung Puteri.
Sebelum sampai ke Belungkur saya bayangkan ia sebuah perkampungan nelayan seperti yang saya gambarkan dalam novel itu. Tetapi alangkah hampanya kerana Belungkur dan Tanjung Puteri sekarang tidak seperti yang saya gambarkan. Kawasan tersebut telah ditanam dengan Kelapa Sawit manakala bukit Tanjung Puteri terbiar dipenuhi hutan.
Tempat itu yang dulunya sebuah perkampungan nelayan kina Cuma didiami tidak sampai 10 keluarga kerana penghuninya sudah berpindah ke tempat lain.

Ketika saya berdiri di tepi pantai tergambar Si Bongkok dan kawan-kawannya sedang memintas kapal-kapal Inggeris yang melalui kawasan tersebut. Maka berlaku pertempuran di laut.
Saya bayangkan juga di tepi pantai inilah berlakunya pertarungan antara Si Bongkok Tanjung Puteri dengan adiknya panglima Putih yang berakhir dengan tewasnya Si bongkok.

Harga: RM 32.00 / RM 35.00 (Sabah & Sarawak)
ISBN: ISBN 983-192-188-7
Barcode: 978-983-192-188-3
Jumlah Halaman: 576 halaman
Tarikh Terbit: 31 July 2007
Skor : [ dari 5 ]

Isnin, Julai 30, 2007

PUSARA SI BONGKOK TANJUNG PUTERI


Kami meredah semak dan denai sebelum sampai ke pusara Si Bongkok Tanjung Puteri.

Sedih melihat pusara Si Bongkok Tanjung Puteri terbiar. Mungkin tidak lama lagi akan hilang kalau tidak ada usaha untuk menjaganya.

Puan Asmah Binti Ahmad penduduk Belungkur yang sempat saya temui.

Encik Khalid Saidun 49 tahun penduduk Belungkur yang membenarkan saya mengambil gambarnya.

Encik Ramzdan yang membawa saya ke kubur Si Bongkok Tanjung Puteri.

Saya baca tulisannya, Bismillah..Alhamdulillah, segala puji untuk Allah. Inilah kubur Si Bongkok Tanjung Puteri...banyak tulisan yang sudah kabur...

Nama Si Bongkok Tanjung Puteri selalu disebut apabila lagu Tanjung Puteri berkumandang. Dan nama itu masih diingat orang ramai sampai sekarang. Tetapi ramai yang tidak tahu di mana kuburnya. Malah penduduk Belungkur sendiri ada yang tidak pernah menjejakkan kaki ke tanah perkuburan pahlawan itu walaupun mereka percaya Si Bongkok Tanjung Puteri itu sememangnya wujud dan kuburnya ada di lereng bukit Tanjung Puteri.

Menurut salah seorang penduduk Belungkur Puan Asmah Ahmad 50 tahun, di situ terdapat dua tanjung iaitu Tanjung Belungkur Dan Tanjung Puteri.

“Di bukit Tanjung Puteri ini ada gua tempat persembunyian Si Bongkok,” kata Encik Ramzdan Sakyun 47 tahun yang membawa saya ke pusara Si Bongkok Tanjung Puteri.

Menurut Encik Ramzdan, Moyangnya yang bernama Uteh Jantan (Pak Teh Jantan) orang yang mula-mula menjumpai mayat Si Bongkok Tanjung Puteri di tepi pantai. Kemudian mayat itu dikebumikan oleh penduduk kampung tersebut di lereng bukit Tanjung Puteri.

Di Situ Cuma ada sebuah kubur sahaja dan untuk sampai ke sana bukannya mudah kerana terpaksa meredah semak samun dan denai. Kerana itu tidak hairanlah kubur itu terbiar ditumbuhi pokok-pokok kayu.

Menurut Encik Khalid Saidon 55 tahun, yang dilahirkan di Belungkur, ramai orang luar yang pulang hampa kerana tidak dapat mencari kubur Si Bongkok Tanjung Puteri. Mujur saya dapat memujuk Ramzdan supaya membawa saya ke tempat tersebut.

“Biasanya saya dibayar antara RM 40 ke RM60 kerana susah hendak ke sana,” katanya berterus terang.

Setelah berjalan kaki meredah belukar dan kawasan denai selama kira-kira setengah jam barulah kami sampai ke sebuah kubur lama. Mujur masih ada penanda dua batang kayu yang sudah reput tinggal sejengkal. DI bahagian kepalanya ada tulisan yang mengatakan itulah pusara Si Bongkok Tanjung Puteri.

Saya lihat pada tulisan itu ada tercatat tarikh 23.1.1981. Menurut Puan Asmah, ayah mertuanya arwah Pak Saidon Wahab pernah bermimpi Si Bongkok menyuruh dia menandakan kubur itu kerana sebelum itu tidak pernah bertanda.

"Maka pak mertua saya pergilah menandakan kubur itu. Ditanamnya dua batang kayu cengal pada bahagian kaki dan kepala kubur itu. Kemudian ditulisnya pada sekeping kayu sebagai batu nisannya. Itu adalah tarikh ditandakan kubur itu kerana dia pun tidak tahu bila Si Bongkok Tanjung Puteri meninggal dunia ,” katanya.

Dari penemuan kubur tersebut dan dari cerita penduduk Belungkur memang sahlah Si Bongkok Tanjung Puteri sememangnya wujud.

Alangkah baiknya kalau kubur itu dipelihara sebagai peninggalan sejarah.

Rabu, Julai 25, 2007

ZIARAH PUSARA SI BONGKOK TANJUNG PUTERI

PUSARA SI BONGKOK TANJUNG PUTERI TERLETAK DI TANJUNG BELUNGKOR.
NOVEL SI BONGKOK TANJUNG PUTERI BERADA DI PASARAN BERMULA PADA 31 JULAI.

Saya teringin sangat hendak menziarahi pusara Si Bongkok Tanjung Puteri tetapi tidak tahu di mana letaknya Belungkor. Mujur Professor Madya Nurazzah berikan peta jalan ke tempat tersebut.

Kalau tidak ada apa-apa halangan saya akan menziarahinya. InsyaAllah.

Sabtu, Julai 21, 2007

DIRGAHAYU TUANKUHari ini saya menerima surat ini namun isi kandungannya tidak boleh dihebahkan sehingga hari tersebut.

RANDAU RUAI

Novel ini memenangi hadiah Pertama Peraduan Menulis Sastera Kreatif Budaya Sarawak 2003.


Inilah wajah lakaran novel RANDAU RUAI yang akan terbit tidak lama lagi.

DARI JELEBU KE SHAH ALAM


Semalam Jumaat 20072007, saya ke UiTM Shah Alam membawa 42 naskhah novel Pahlawan Islam untuk dijual kepada mereka yang telah membuat pesanan melalui Prof Madya Nurazzah.
Alhamdulillah, jumlah pesanan 80 naskhah tetapi novel Salahudin Penakluk Jerusalem dan Khalid Memburu Syahid sudah kehabisan stok. Kerana itu cuma 42 buah sahaja yang dapat saya bawa. Ada di antara mereka yang telah membayar untuk 1 set (4 buah) dan saya berjanji akan datang lagi apabila novel yang diulangcetak itu siap.


Terharu rasanya apabila beberapa orang Profesor turut membelinya.Prof Madya Nurazzah dan Naemah antara peminat novel pahlawan Islam. (gambar dari blog Nurazzah)

Khamis, Julai 19, 2007

MAKLUMANSudah kehabisan stok

Alhamdulillah, novel sejarah Islam begitu laris sehingga diulangcetak.

Kepada mereka yang telah membuat tempahan dari saya bagi membeli novel SEjarah Islam adalah dimaklumkan novel Salahudin Penakluk Jerusalem dan Khalid Memburu Syahid telah kehabisan stok. Harap bersabar sehingga novel yang sedang diulangcetak berada di pasaran.

Selasa, Julai 17, 2007

SI BONGKOK TANJUNG PUTERI


Si Bongkok Tanjung Puteri

PTS Fortuna

Harga: RM 32.00

RM 35.00 (Sabah & Sarawak)

ISBN: ISBN 983-192-104-6

Barcode: 978-983-192-104-3

Jumlah Halaman: 576 halaman

Tarikh Terbit: 20 July 2007

Skor : [ dari 5 ]

Sinopsis

Novel ini mengisahkan perjuangan Si Bongkok Tanjung Puteri menentang Inggeris dan mereka yang dimusuhinya, berlatar belakangkan negeri Johor yang dahulunya dikenali dengan nama Tanjung Puteri. Tokoh realiti ini pernah menjadi sebutan di kalangan rakyat negeri Johor suatu ketika dahulu. Si Bongkok Tanjung Puteri sanggup berkorban nyawa dan harta benda demi mempertahankan tanah airnya. Namun seperkasa manapun fizikal dan semangatnya menentang kuasa penjajah, dianggap sebagai penderhaka yang namanya tidak tercatat dalam lipatan sejarah.

Sebuah novel sejarah yang mesti dibaca oleh mereka yang meminati serta yang ingin menghayati kisah perjuangan seorang pahlawan Melayu yang namanya hampir dilupakan.

Khamis, Julai 12, 2007

ALHAMDULILLAH

Disalin dari blog Sifu Puan Ainon

http://universitipts.com/


Hak Penerbitan 4 Buah Novel A Latip Talib Sekaligus Dilesen oleh Jakarta


Sudahlah dapat pelanduk, tanduknya pula emas.

Apa hendak dikatakan lagi, melainkan syukur kepada Tuhan yang maha memberi rezeki.

Maka terbukti, tidaklah benar sangkaan kononnya karya sastera Malaysia tidak dapat diekspot ke Jakarta.

Empat buah novel ini ditulis menggunakan Bahasa Melayu Tinggi dan dengan menggunakan teknik surah Yusuf.

A Latip Talib sedang menyiapkan novel Sultan Muhammad al-Fateh, pahlawan yang mengalahkan tentera empayar Romawi bagi menawan Constantinople lalu
menamakannya semula menjadi Istanbul.
----------------------------------------------------------
Alhamdulillah, gembira hati saya menerima perkhabaran ini. Kegembiraan ini pastinya dikongsi bersama oleh warga kerja PTS terutama Puan Ainon, Pengerusi PTS dan Cik Ashikin, Editor PTS Fortune.

Kejayaan novel-novel terbitan PTS menembusi pasaran Indonesia ini juga pastinya memberi semangat kepada penulis-penulis lain termasuk saya sendiri.

Saya sedang menulis kisah Sultan Muhamad al Fateh. Semoga novel ini juga mendapat sambutan yang baik dari pembaca. InsyaAllah.

Selasa, Julai 10, 2007

TERIMA KASIH BERITA HARIAN

Hari ini ada disiarkan Novel Sejarah Islam dalam ruangan Jejak Kretif Berita Harian.

Terima kasih Berita Harian.


http://www.bharian.com.my/m/BHarian/Section/index_html?mysec=Sastera

Ahad, Julai 08, 2007

KHABAR GEMBIRA 07.07.07

Semalam telah berlangsung tarikh 07. 07. 07. Beberapa khabar gembira telah saya terima pada tarikh tersebut. Apa lagi ucapan yang paling baik selain dari Alhamdulillah. Bersyukur kepada Allah SWT.Semalam 07. 07. 07 anak adik isteri saya telah melangsungkan pertunangan dengan gadis pilihannya orang Johor. Saya bersama rombongan pergi meminang bertolak dengan 8 buah kereta dan alhamdulillah, majlis tersebut selesai disempurnakan dalam suasana meriah dan mesra.
Lagi khabar gembira pada tarikh 07. 07. 07. Anak sulung saya yang melansungkan perkahwinannya pada Januari 2007 yang lalu mengatakan bahawa doktor telah mengesahkan bahawa isterinya sedang mengandung. Alhamdulillah.
Semasa berada di lebuhraya dalam perjalanan pergi meminang saya mendapat kiriman SMS daripada Sifu Puan Ainon mengatakan novel Salahudin telah diulangcetak. Alhamdulillah.Novel Salahaudin Penakluk Jerusalem memang mendapat sambutan yang baik daripada pembaca dan saya bersyukur kerana tidak sampai 4 bulan novel itu terbit telah diulangcetak. Terima kasih Sifu Puan Ainon kerana memaklumkannya kepada saya. Ini menunjukkan PTS bersikap jujur terhadap penulisnya kerana memaklumkan bila novel mereka diulangcetak. Khabarnya ada penerbit yang merahsiakannya..
Tidak lama kemudian, Sifu Puan Ainon menelefon saya mengatakan dia baru sahaja mendapat berita dari Jakarta bahawa empat judul novel pahlawan Islam yang saya tulis itu telah mendapat lesen untuk diterbit dan dipasarkan di Indonesia. Alanglah gembiranya hati saya…
Dan yang terakhir khabarnya, Persatuan Penulis Negeri Sembilan (PEN) telah menghantar beberapa nama penulis-penulis Negeri Sembilan untuk dianugerahkan sesuatu sempena Hari Keputeraan DYMM Tuanku Yang di-Pertuan Besar Negeri Sembilan pada 19hb nanti dan nama saya termasuk salah seorang di antara mereka yang dicalunkan…


Khamis, Julai 05, 2007

LAGU TANJUNG PUTERI

Tajuk Johor Tanjung Puteri
Selat Teberau airnya biru
Di Pantai Lido tepian mandi
Sepanjang masa di hari minggu

Atas bukit Tanjung Puteri
Taman hiburan indah berseri
Pemandangan menawan hati
Jalan tambak hubungan negeri

( korus ) Tanjung Sekijang nun di kuala
Tempat nelayan mengail gelama
Istana Hinggap di Kuala Danga
Pantai berkelah keluarga diRaja

Dari Tebrau orang berakit
Singgah Setulang membeli kopi
Pusara Si Bongkok di lereng bukit
Di tepi pantai Tanjung Puteri

Selasa, Julai 03, 2007

SETELAH ROBOH KOTA MELAKA

Pada abad kelima belas telah wujud sebuah kerajaan Melayu Melaka yang begitu terkenal sehingga pelabuhannya menjadi tempat persinggahan para pedagang dari Cina, India dan Arab. Selain itu Melaka juga menjadi pusat penyebaran Islam di Alam Melayu. Negeri Johor, Pahang, Terengganu, Selangor dan Perak bernaung di bawah kesultanan Melayu Melaka. Manakala Jambi, Inderagiri, Siak, Kampar, Rokan, Kepulauan Bentan dan Lingga menjadi tanah jajahannya. Menurut sejarahnya kerajaan Melayu Melaka telah diperintah oleh 7 orang sultan seperti berikut:


1. Sultan Iskandar Shah (Parameswara) 1400/1424
2. Sultan Muhamad Shah 1424 / 1444
3. Sultan Abu Syahid 1444 / 1445
4. Sultan Muzaffar Shah 1444 / 1459
5. Sultan Mansur Shah 1459 / 1477
6. Sultan Alauddin Riayat Shah 1477 / 1488
7. Sultan Mahmud Shah 1488 / 1511

Tetapi kerajaan Melayu Melaka yang berkuasa selama 110 tahun itu akhirnya dapat diruntuhkan oleh Portugis dalam masa sepuluh hari sahaja disebabkan perpecahan dari dalam


Setelah Roboh Kota Melaka menelusuri kisah sejarah kerajaan Melayu Melaka bermula pada kemuncak kegemilangannya sehingga membawa kepada kejatuhannya pada tahun 1511

Sebagai rakyat Malaysia kita mesti memahami sejarah bangsa dan tanah air kita. Mereka yang tidak memahami sejarah bangsa dan negaranya akan mengulangi kesilapan lampau yang telah mengheret bangsa dan Negara dijajah selama 446 tahun. Mereka yang melupakan sejarah akan mengulangi kesilapan yang pernah dilakukan oleh nenek moyang mereka dahulu. Sejarah bukan hanya untuk dibaca tetapi mengambil iktibar dari peristiwa yang berlaku supaya menjadi pengajaran dan pedoman dalam setiap langkah.

Membaca buku-buku sejarah juga mengajar kita supaya tidak lupa kepada perjuangan jasa dan pengorbanan nenek moyang kita termasuk kejayaan dan kegagalan mereka।

Bagi mereka yang pertama kali membaca sejarah mungkin berasa keliru kerana terdapat beberapa percanggahan fakta। Contohnya dalam buku Sejarah Melayu yang menderhaka ialah Hang Kasturi tetapi dalam Hikayat Hang Tuah ialah Hang Jebat.

Begitu juga dalam kisah pembukaan Singapura atau Temasik। Dalam buku Sejarah Melayu Sang Nila Utama yang membuka Singapura। Tetapi dalam sejarah Malaysia ialah Parameswara.

Semasa menulis Setelah Roboh Kota Melaka ini saya merujuk kepada banyak buku termasuk Sejarah Melayu, Hikayat Hang Tuah dan sejarah Malaysia।

Diharap novel ini dapat menarik minat pembaca khususnya generasi muda bagi mengetahui serta meghayati sejarah bangsa dan tanah air mereka.