Khamis, November 15, 2007

SIAPA HANG NADIM?


Terima kasih diucapkan kepada pembaca novel sejarah Melayu Setelah Roboh Kota Melaka kerana sudi memberi maklum balas.

Ada pendapat mengatakan, setelah karya terbit, pengarang biarlah “mati” pembaca yang “hidup.” Maksudnya pengarang tidak boleh memperkatakan apa-apa lagi mengenai karyanya terserah kepada pembaca untuk menilai dan mentafsirkannya.

Namun saya berpendapat elok juga pengarang menjawab atau memberi penjelasan mengenai pertanyaan pembaca. Tambahan pula dengan adanya kemudahan berblog seperti ini.

Ada yang bertanya, benarkah Hang Nadim itu anak Hang Tuah?. Seperti yang terdapat dalam novel Setelah Roboh Kota Melaka.

Dalam sejarah Melayu Nama Hang Nadim popular kerana dikaitkan dengan beberapa peristiwa, antaranya Singapura dilanggar Todak. Budak yang cerdik itu bernama Hang Nadim. Tetapi budak itu dibunuh oleh raja disebabkan takut apabila besar kelak merampas takhta.

Dalam sejarah Melayu, Hang Nadim yang dikatakan melarikan Tun Teja ke Melaka untuk dipersembahkan kepada Sultan. Tetapi dalam Hikayat Hang Tuah, Tun Teja dilarikan oleh Hang Tuah.

Dalam Hikayat Hang Tuah yang menderhaka adalah Hang Jebat. Tetapi dalam sejarah Melayu yang menderhaka ialah Hang Kasturi.

Kerana itu kalaulah ada penulis yang menulis novel sejarah menceritakan Hang Kasturi yang menderhaka adakah fakta itu salah?. Jawapannya tidak kerana penulis itu merujuk kepada Sejarah Melayu.

Dan kalaulah ada buku yang menceritakan Hang Nadim yang melarikan Tun Teja juga tidak salah kerana ada buku yang dirujuknya.

Berbalik kepada persoalan adakah Hang Nadim itu anak Hang Tuah seperti yang diceritakan dalam novel sejarah Setelah Roboh Kota Melaka.
Mari kita tafsirkan episod ini.

Setelah Sultan Mansor Shah menjatuhkan hukuman bunuh ke atas Hang Tuah, baginda berjalan-jalan diiringi Bendahara Tun Perak. Semasa dalam perjalanan itu mereka terjumpa Hang Nadim yang sedang menangis. Lalu Tun Perak mengusap-ngusap kepala Hang Nadim sambil berkata.

“Jangan menangis ayahmu selamat.”

Percakapan Tun Perak itu didengar oleh Sultan Mansur Syah menyebabkan baginda berfikir apa makna disebalik kata-kata bendahara itu.

Kerana itu apabila Hang Jebat menderhaka maka sultan bertanya kepada Bendahara, adakah Hang Tuah masih hidup?.

7 ulasan:

Mat Jan berkata...

"Dalam Hikayat Hang Tuah yang menderhaka adalah Hang Jebat. Tetapi dalam Sejarah Melayu yang menderhaka ialah Hang Kasturi."

Daripada sumber inilah, Sasterawan Negara S Othman Kelantan membuat teori: Jebat dan Kasturi adalah orang yang sama. Sebelum menderhaka dipanggil Kasturi (kasturi baunya wangi). Selepas menderhaka dipanggil Jebat (jebat itu bau yang busuk).

zino berkata...

tak tau nak ulas macam mana hehe

tapi nak ucap tahniah kepada paklatip dapat anugerah tu..

Tanpa Nama berkata...

En. Latip

Saya ada membeli buku ini, boleh nak jumpa En Latip nak minta tanda tangan pada buku itu?. Saya tinggal di Kuala Lumpur.

Maisarah a. Rahman.

Ideal berkata...

Assalamualaikum, Pak Latip,

Semoga sentiasa berada dalam rahmat Tuhan, hendaknya.

Sebenarnya selain persoalan tentang identiti Hang Nadim, masih ada lagi persoalan lain yang berlegar dalam fikiran saya ketika membaca novel ini. Iaitu tentang sejarah bagaimana Parameswara boleh sampai ke Melaka.

Dalam halaman iii, Pak Latip menyenaraikan nama-nama sultan yang pernah memerintah Melaka. Di situ, pada senarai pertama, Pak Latip meletakkan nama Sultan Iskandar Shah, dan kemudian dalam kurungan Parameswara. Bererti Sultan Iskandar Shah dan Parameswara adalah orang yang sama.

Kemudian dalam halaman 13, melalui dialog Diego Lopez De Squerea pula, ada menceritakan bahawa Parameswara datang ke Melaka, kerana dia terpaksa lari apabila diserang dan dihalau oleh tentera Siam, setelah Parameswara membunuh Temagi. Dan memang pun inilah sejarah yang umum mengetahui.

Namun demikian, saya keliru apabila di halaman 74 pula, melalui dialog Bendahara Tun Mutahir, diperincikan bahawa Raja Iskandar Shah terpaksa lari dari Singapura apabila Sang Rajuna Tapa berlaku belot lalu meminta bantuan Betara Majapahit bagi menyerang Sinapura. Raja Iskandar Shah lari ke Kaula Sungai Muar, kemudian ke Kota Buruk dan akhirnya tiba di suatu tempat yang kemudian dinamakan Melaka bersempena pohon Melaka tempat baginda berehat.

Mungkinkah sememangnya terdapat dua versi sejarah yang berlainan tentang hal ini- seperti mana terdapat versi yang berlainan dalam kisah Hang Tuah dan Jebat/Kasturi? Atau saya yang tersalah faham?

Salam hormat,
Aidil Khalid

Tanpa Nama berkata...

World Of Warcraft gold for cheap
wow power leveling,
wow gold,
wow gold,
wow power leveling,
wow power leveling,
world of warcraft power leveling,
wow power leveling,
cheap wow gold,
cheap wow gold,
maternity clothes,
wedding dresses,
jewelry store,
wow gold,
world of warcraft power leveling
World Of Warcraft gold,
ffxi gil,
wow account,
world of warcraft power leveling,
buy wow gold,
wow gold,
Cheap WoW Gold,
wow gold,
Cheap WoW Gold,
wow power leveling
world of warcraft gold,
wow gold,
evening gowns,
wedding gowns,
prom gowns,
bridal gowns,
oil purifier,
wedding dresses,
World Of Warcraft gold
wow gold,
wow gold,
wow gold,
wow gold,
wow power level,
wow power level,
wow power level,
wow power level,
wow gold,
wow gold,
wow gold,
wow po,
wow or,
wow po,
world of warcraft gold,
cheap world of warcraft gold,
warcraft gold,
world of warcraft gold,
cheap world of warcraft gold,
warcraft gold,buy cheap World Of Warcraft gold
Maple Story mesos,
MapleStory mesos,
ms mesos,
mesos,
SilkRoad Gold,
SRO Gold,
SilkRoad Online Gold,
eq2 plat,
eq2 gold,
eq2 Platinum,
EverQuest 2 Platinum,
EverQuest 2 gold,
EverQuest 2 plat,
lotro gold,
lotr gold,
Lord of the Rings online Gold,
wow powerleveling,
wow powerleveling,
wow powerleveling,
wow powerleveling,world of warcraft power leveling
ffxi gil,ffxi gil,ffxi gil,ffxi gil,final fantasy xi gil,final fantasy xi gil,final fantasy xi gil,final fantasy xi gil,world of warcraft gold,cheap world of warcraft gold,warcraft gold,world of warcraft gold,cheap world of warcraft gold,warcraft gold,guildwars gold,guildwars gold,guild wars gold,guild wars gold,lotro gold,lotro gold,lotr gold,lotr gold,maplestory mesos,maplestory mesos,maplestory mesos,maplestory mesos, maple story mesos,maple story mesos,maple story mesos,maple story mesos,
b3s6r7kg

Tanpa Nama berkata...

圣诞树 小本创业
小投资
条码打印机 证卡打印机
证卡打印机 证卡机
标签打印机 吊牌打印机
探究实验室 小学科学探究实验室
探究实验 数字探究实验室
数字化实验室 投影仪
投影机 北京搬家
北京搬家公司 搬家
搬家公司 北京搬家
北京搬家公司 月嫂
月嫂 月嫂
育儿嫂 育儿嫂
育儿嫂 月嫂
育婴师 育儿嫂
婚纱 礼服

婚纱摄影 儿童摄影
圣诞树 胶带
牛皮纸胶带 封箱胶带
高温胶带 铝箔胶带
泡棉胶带 警示胶带
耐高温胶带 特价机票查询
机票 订机票
国内机票 国际机票
电子机票 折扣机票
打折机票 电子机票
特价机票 特价国际机票
留学生机票 机票预订
机票预定 国际机票预订
国际机票预定 国内机票预定
国内机票预订 北京特价机票
北京机票 机票查询
北京打折机票 国际机票查询
机票价格查询 国内机票查询
留学生机票查询 国际机票查询

Tanpa Nama berkata...

情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣,情趣,情趣,情趣,情趣,情趣,情趣用品,情趣用品,情趣,情趣,A片,A片,情色,A片,A片,情色,A片,A片,情趣用品,A片,情趣用品,A片,情趣用品,a片,情趣用品

A片,A片,AV女優,色情,成人,做愛,情色,AIO,視訊聊天室,SEX,聊天室,自拍,AV,情色,成人,情色,aio,sex,成人,情色

免費A片,美女視訊,情色交友,免費AV,色情網站,辣妹視訊,美女交友,色情影片,成人影片,成人網站,H漫,18成人,成人圖片,成人漫畫,情色網,日本A片,免費A片下載,性愛

情色文學,色情A片,A片下載,色情遊戲,色情影片,色情聊天室,情色電影,免費視訊,免費視訊聊天,免費視訊聊天室,一葉情貼圖片區,情色視訊,免費成人影片,視訊交友,視訊聊天,言情小說,愛情小說,AV片,A漫,AVDVD,情色論壇,視訊美女,AV成人網,成人交友,成人電影,成人貼圖,成人小說,成人文章,成人圖片區,成人遊戲,愛情公寓,情色貼圖,色情小說,情色小說,成人論壇

免費A片,AV女優,美女視訊,情色交友,色情網站,免費AV,辣妹視訊,美女交友,色情影片,成人網站,H漫,18成人,成人圖片,成人漫畫,成人影片,情色網

A片,A片,A片下載,做愛,成人電影,.18成人,日本A片,情色小說,情色電影,成人影城,自拍,情色論壇,成人論壇,情色貼圖,情色,免費A片,成人,成人網站,成人圖片,AV女優,成人光碟,色情,色情影片,免費A片下載,SEX,AV,色情網站,本土自拍,性愛,成人影片,情色文學,成人文章,成人圖片區,成人貼圖