Ahad, Ogos 31, 2008

ENTRI BARU

ENTRI BARU DI

http://abdullatip.blogspot.com

Rabu, Ogos 27, 2008

ENTRI BARU


Entri baru di blog

http://abdullatip.blogspot.com

Jumaat, Ogos 22, 2008

SUDAH TERBIT


PTS Fortuna
Harga RM 23.00 /
RM 26.00 (Sabah & Sarawak),
978-967-5136-16-0;
Tarikh Terbit: 19 August 2008 ;
Jumlah Muka Surat : 360 halaman

Ada yang menyangka novel ini adaptasi dari filem Leftenan Adnan. Tetapi tidak sama sekali. Malah saya tidak sempat menonton filem tersebut. Saya mendapatkan maklumatnya dari buku sejarah, rencana, internet, temuramah dengan orang perseorangan termasuk menemui cucu Leftenan Adnan. Malah pergi ke Bukit Candu di Singapura untuk melihat sendiri tempat berlakunya pertempuran antara Askar Melayu dengan askar Jepun.

Buku ini diterbitkan sempena bulan kemerdekaan. Ia bukan sahaja menceritakan kisah Leftenan Adnan tetapi juga sejarah pendaratan askar Jepun di Tanah Melayu, bermula dengan serangan awal di pantai Kota Bharu, Kelantan.

Semoga kisah ini dapat memupuk semangat cintakan negara di kalangan pembaca disamping dapat menghayati kisah perjuangan serta pengorbanan perwira kita dalam usaha mempertahankan tanah air tercinta.

Novel Leftenan Adnan Wira Bangsa, Memaparkan kisah keberanian dan keperwiraan askar Melayu yang sanggup berjuang sehingga ke hujung nyawa.

Novel ini boleh dibeli dirangkaian kedai buku MPH, Popular atau pesan terus melalui


www.BookCafe.com.my
www.ujanailmu.com.my

Isnin, Ogos 18, 2008

BENGKEL PENULISAN KREATIF DI REMBAU

Jawatankuasa Gerakan Membaca Daerah Rembau telah mengadakan Majlis Sambutan Program Kempen Membaca peringkat Daerah Rembau pada 14 & 15 Ogos 2008 yang lalu.

Sempena dengan program itu diadakan Bengkel Penulisan Kreatif di Perpustakaan Awam Daerah Rembau. Dan saya telah dijemput untuk memberikan ceramah mengenai penulisan Sajak, Cerpen dan Novel.

Pesertanya terdiri daripada pelajar sekolah menengah di sekitar Daerah Rembau yang berminat di bidang penulisan. Setiap sekolah menghantar 5 orang pelajar. Mereka kelihatan begitu berminat mengikuti bengkel tersebut.

Menerima cenderamata daripada Pegawai Perpustakaan Awam Daerah Rembau.


Bergambar kenangan dengan peserta bengkel penulisan kreatif di Rembau.

Enteri berkaitan boleh dibaca di blog

http://abdullatip.blogspot.com/


Jumaat, Ogos 15, 2008

PEMENANG-PEMENANG SAYEMBARA MENULIS NOVEL SEJARAH JOHOR 11

Panel Penilai Sayembara Menulis Novel Sejarah Johor 11 memperakui novel-novel berikut diberi hadiah-hadiah seperti senarai dibawah:


1. Hadiah Pertama
Tiada Pemenang

2. Hadiah Kedua
Ribut Andelas, Arus Melaka, Badai Hujung Tanah
Karya Kasim Mahmud

3. Hadiah Ketiga
Rimbun Terra Ujung Medani
Karya Rahimah Muda

Hadiah Sagu Hati

Perang Jementah
Karya Abdul Latip Talib

Datuk Moyang Saleh
Karya Abdul Latip Talib

MAJLIS PENYAMPAIAN HADIAH SAYEMBARA MENULIS NOVEL SEJARAH JOHOR 11

Setiap kali menghadiri majlis penyampaian hadiah penulisan saya pasti membawa bersama isteri dan anak-anak kerana mereka sumber ilham serta memberi semangat kepada saya.

InsyaAllah, pagi ini kami ke Johor Bahru untuk menghadiri Majlis Penyampaian Hadiah Sayembara Novel Sejarah Johor 11.

Hadiah sayembara novel sejarah Johor 11

pertama RM35,000.00
kedua RM 25,000.00,
Ketiga RM15,000.00
dan 3 hadiah saguhati RM5,000.00 setiap satu.

Entri berkaitan boleh juga dibaca di

http://abdullatip.blogspot.com

Khamis, Ogos 14, 2008

AKAN TERBIT

Abdul Latip bin Talib
PTS Fortuna RM 23.00 / RM 26.00 (Sabah & Sarawak),
978-967-5136-16-0;
Tarikh Terbit: 19 August 2008 ;
Jumlah Muka Surat : 360 halaman


PTS Fortuna
RM 24.00 / RM 27.00 (Sabah & Sarawak),
978-967-5136-11-5; 9789675136115
Tarikh Terbit: 28 August 2008 ;
Jumlah Muka Surat : 336 halaman

Selasa, Ogos 12, 2008

BENGKEL PENULISAN KREATIF

Jawatankuasa Gerakan Membaca Daerah Rembau akan mengadakan Majlis Sambutan Program Kempen Membaca peringkat Daerah Rembau pada 14 & 15 Ogos 2008. Sempena dengan program itu akan diadakan Bengkel Penulisan Kreatif.

Tarikh: 14 Ogos 2008 (Khamis)
Masa: 9.00 oagi - 11.00 pagi
Tempat: Bilik Aktiviti Perpustakaan Awam Caw. Rembau.

Penceramah: Abdul Latip bin Talib.

Program Mari Membaca Peringkat Daerah Rembau 2008 ini akan dirasmikan oleh:

YB Saudara Khairy Jamaluddin Abu Bakar, Ahli Parlimen Rembau.

Isnin, Ogos 11, 2008

TAHNIAH ANAKANDA NORFAIZIN

Tahniah daripada kami sekeluarga kepada Norfaizin yang telah mendapat penganugerahan Sarjana Sains Matematik sempena Majlis Konvokesyen ke 36 Universiti Kebangsaan Malaysia pada hari ini 10hb Ogos 2008.

Kini cita-citanya menjadi pensyarah telah tercapai apabila berjaya mendapat tawaran sebagai pensyarah di Limkokwing Universiti. Alhamdulillah.

Entri yang berkaitan boleh juga dibaca di

http://abdullatip.blogspot.com

Jumaat, Ogos 08, 2008

THE JEWEL OF MADINA

Seorang penulis Barat Sherry Jones telah menulis sebuah novel sejarah berjudul “The Jewel Of Madina” yang mengisahkan kehidupan isteri Rasulullah saw Aisyah. Kisah berkisar sejak beliau berkahwin dengan Rasulullah saw sehingga meninggal dunia.

Penerbit novel tersebut Random House bercadang melancarkan novel tersebut pada 12 Ogos ini tetapi ditangguhkan kerana bimbang mendapat tentangan daripada umat Islam.

Menurut Jones penulisan itu berdasarkan sejarah Arab yang pernah dipelajarinya. Dia menceritakan Aisyah berkahwin dengan Rasulullah saw ketika berusia enam tahun. Dan Rasulullah saw wafat dengan kepalanya terkulai di atas payudara Aisyah.

Menurut Jones, “Mereka memiliki kisah cinta yang hebat. Dia (Rasulullah) meninggal dengan kepala di atas payudara Aisyah."

Menurutnya lagi, "Saya dengan sedar dan bebas menulis tentang Islam dan Muhammad dengan rasa hormat... Saya memimpikan buku saya itu akan menjadi pembangun jambatan."

Sebenarnya pengarang novel tersebut Sherry Jones sengaja hendak mengina Rasulullah saw dengan mengatakan baginda mengahwini Aisyah ketika berusia enam tahun. Dan meninggal dunia di atas payudara Aisyah.

Kebetulan dalam novel sejarah Islam ABU BAKAR SAHABAT SEJATI yang baru terbit ada saya ceritakan mengenai perkahwinan Rasulullah saw dengan Aisyah. Kisah itu saya rujuk daripada hadis dan kitab-kitab sejarah Islam.

Sesungguhnya tidak benar ketika berkahwin dengan Rasulullah saw umur Aisyah ketika itu baru enam tahun.

Menurut sejarahnya, sebelum berkahwin dengan Rasulullah saw Aisyah telah pun dilamar oleh Muth’am bin Adi untuk dikahwinkan dengan anak lelakinya. Tetapi perkahwinan mereka tidak jadi kerana Abu Bakar As Siddiq telah memeluk agama Islam sedangkan Muth’am bin Adi belum memeluk Islam.

Setelah Khadijah meninggal dunia, Nabi Muhamad saw menduda beberapa lama. Kemudian Khaulah menemui Rasulullah saw lalu mencadangkan supaya baginda berkahwin dengan Aisyah, anak Abu Bakar as Siddiq.

Ketika Khaulah datang ke rumah Abu Bakar as Siddiq untuk melamar Aisyah untuk dikahwinkan dengan Rasulullah saw maka Abu Bakar as Siddiq mengatakan Aisyah telah dilamar oleh Mut’ham bin Adi untuk dikahwinkan dengan anak lelakinya dan lamaran itu dibuat sebelum Abu Bakar as Siddiq memeluk Islam.

Supaya tidak dituduh mungkir janji maka Abu Bakar as Siddiq datang ke rumah Muth’am bin Adi bagi membincang lamaran terhadap Aisyah. Dan Abu Bakar as Siddiq minta supaya anak gadisnya dikahwinkan segera. Tetapi Muth’am dan isterinya menolak kerana bimbang anak lelakinya akan dipaksa menjadi pengikut Nabi Muhamad saw. Selepas itu barulah Abu Bakar as Siddiq minta supaya pertunangan mereka diputuskan. Kemudian baru Abu Bakar as Siddiq menerima lamaran Rasulullah saw.

Dari kisah ini jelas menunjukkan Aisyah ketika itu sudah cukup layak untuk berkahwin. Dia telah dilamar oleh Muth’am untuk dinikahkan dengan anak lelakinya. Tetapi kerana Abu Bakar as Siddiq telah memeluk Islam maka pernikahan mereka tidak jadi dilangsungkan.

Dan perlu juga diingat. Selepas Aisyah dinikahkan dengan Rasulullah saw, mereka masih belum duduk serumah. Nabi Muhamad saw dan Aisyah hanya duduk serumah dan menjalani kehidupan sebagai suami isteri selepas Nabi Muhamad saw berhijrah ke Madinah.

Dengan itu nampak sangat Sherry Jones sengaja memutarbelitkan fakta dengan tujuan untuk memburukkan peribadi Rasulullah saw.

Mengenai kewafatan Rasulullah saw pula, ketika baginda menghembuskan nafas yang terakhir baginda dikelilingi ahli keluarganya yang terdekat termasuk isteri-isteri Rasulullah saw.
Dan Rasulullah saw ketika itu dipangku oleh Aisyah. Dengan itu Rasulullah saw wafat di atas pangkuan Aisyah bukan di atas payudaranya.

Isnin, Ogos 04, 2008

NOVEL KHALID DAN SALAHUDIN DIJADIKAN MODUL LATIHAN MOTIVASI
Menurut Puan Ainon dalam blognya http://universitipts.com/

Semasa Sifu dan YM Dr. Tengku Asmadi menghadiri majlis taklimat program pembangunan modal insan negeri Selangor pada hari Khamis lalu, saya didatangi oleh 4 orang wakil sebuah syarikat training.

Ketua kumpulan itu memberitahu bahawa beliau menggunakan novel Khalid dan Salahudin sebagai modul bagi mencetuskan rasa berani dan sanggup berkorban demi agama.
Selepas si ketua bercakap, semua 4 orang wakil syarikat itu berebut-rebut bercakap memuji-muji kebagusan novel tersebut dan bagaimana teknik-teknik yang mereka gunakan.
Rasanya, di negara kita hanya syarikat itu yang menerokai strategi menggunakan novel sebagai modul latihan motivasi pembangunan insan.

Usaha menggunakan karya kreatif sebagai asas modul latihan mempunyai banyak manfaatnya, apatah lagi apabila karya yang dipilih adalah sastera sejarah.

Tunku Ibrahim salah seorang peminat novel sejarah Islam pernah memberitahu saya bahawa Negara Jerman menjadikan kisah peperangan Khalid al Walid sebagai modul latihan ketenteraannya. Mereka mengkaji strategi-strategi peperangan yang digunakan oleh Khalid al Walid sehingga tidak pernah kalah dalam setiap peperangan yang disertainya.

Alangkah baiknya sekiranya tentera Malaysia juga menjadikannya sebagai modul latihan.