Jumaat, Ogos 08, 2008

THE JEWEL OF MADINA

Seorang penulis Barat Sherry Jones telah menulis sebuah novel sejarah berjudul “The Jewel Of Madina” yang mengisahkan kehidupan isteri Rasulullah saw Aisyah. Kisah berkisar sejak beliau berkahwin dengan Rasulullah saw sehingga meninggal dunia.

Penerbit novel tersebut Random House bercadang melancarkan novel tersebut pada 12 Ogos ini tetapi ditangguhkan kerana bimbang mendapat tentangan daripada umat Islam.

Menurut Jones penulisan itu berdasarkan sejarah Arab yang pernah dipelajarinya. Dia menceritakan Aisyah berkahwin dengan Rasulullah saw ketika berusia enam tahun. Dan Rasulullah saw wafat dengan kepalanya terkulai di atas payudara Aisyah.

Menurut Jones, “Mereka memiliki kisah cinta yang hebat. Dia (Rasulullah) meninggal dengan kepala di atas payudara Aisyah."

Menurutnya lagi, "Saya dengan sedar dan bebas menulis tentang Islam dan Muhammad dengan rasa hormat... Saya memimpikan buku saya itu akan menjadi pembangun jambatan."

Sebenarnya pengarang novel tersebut Sherry Jones sengaja hendak mengina Rasulullah saw dengan mengatakan baginda mengahwini Aisyah ketika berusia enam tahun. Dan meninggal dunia di atas payudara Aisyah.

Kebetulan dalam novel sejarah Islam ABU BAKAR SAHABAT SEJATI yang baru terbit ada saya ceritakan mengenai perkahwinan Rasulullah saw dengan Aisyah. Kisah itu saya rujuk daripada hadis dan kitab-kitab sejarah Islam.

Sesungguhnya tidak benar ketika berkahwin dengan Rasulullah saw umur Aisyah ketika itu baru enam tahun.

Menurut sejarahnya, sebelum berkahwin dengan Rasulullah saw Aisyah telah pun dilamar oleh Muth’am bin Adi untuk dikahwinkan dengan anak lelakinya. Tetapi perkahwinan mereka tidak jadi kerana Abu Bakar As Siddiq telah memeluk agama Islam sedangkan Muth’am bin Adi belum memeluk Islam.

Setelah Khadijah meninggal dunia, Nabi Muhamad saw menduda beberapa lama. Kemudian Khaulah menemui Rasulullah saw lalu mencadangkan supaya baginda berkahwin dengan Aisyah, anak Abu Bakar as Siddiq.

Ketika Khaulah datang ke rumah Abu Bakar as Siddiq untuk melamar Aisyah untuk dikahwinkan dengan Rasulullah saw maka Abu Bakar as Siddiq mengatakan Aisyah telah dilamar oleh Mut’ham bin Adi untuk dikahwinkan dengan anak lelakinya dan lamaran itu dibuat sebelum Abu Bakar as Siddiq memeluk Islam.

Supaya tidak dituduh mungkir janji maka Abu Bakar as Siddiq datang ke rumah Muth’am bin Adi bagi membincang lamaran terhadap Aisyah. Dan Abu Bakar as Siddiq minta supaya anak gadisnya dikahwinkan segera. Tetapi Muth’am dan isterinya menolak kerana bimbang anak lelakinya akan dipaksa menjadi pengikut Nabi Muhamad saw. Selepas itu barulah Abu Bakar as Siddiq minta supaya pertunangan mereka diputuskan. Kemudian baru Abu Bakar as Siddiq menerima lamaran Rasulullah saw.

Dari kisah ini jelas menunjukkan Aisyah ketika itu sudah cukup layak untuk berkahwin. Dia telah dilamar oleh Muth’am untuk dinikahkan dengan anak lelakinya. Tetapi kerana Abu Bakar as Siddiq telah memeluk Islam maka pernikahan mereka tidak jadi dilangsungkan.

Dan perlu juga diingat. Selepas Aisyah dinikahkan dengan Rasulullah saw, mereka masih belum duduk serumah. Nabi Muhamad saw dan Aisyah hanya duduk serumah dan menjalani kehidupan sebagai suami isteri selepas Nabi Muhamad saw berhijrah ke Madinah.

Dengan itu nampak sangat Sherry Jones sengaja memutarbelitkan fakta dengan tujuan untuk memburukkan peribadi Rasulullah saw.

Mengenai kewafatan Rasulullah saw pula, ketika baginda menghembuskan nafas yang terakhir baginda dikelilingi ahli keluarganya yang terdekat termasuk isteri-isteri Rasulullah saw.
Dan Rasulullah saw ketika itu dipangku oleh Aisyah. Dengan itu Rasulullah saw wafat di atas pangkuan Aisyah bukan di atas payudaranya.

0 ulasan: