Khamis, Jun 26, 2008

HARI KOPERASI SMTTJ

Semalam 25hb, Hari Koperasi Sekolah Menengah Teknik Tuanku Ja’afar Seremban. Saya dijemput hadir untuk memberi ucapan atas tajuk "Bidang Penulisan Sebagai Kerjaya."

Aturcara majlis perasmian dimulai dengan persembahan koir dan nyanyian oleh pelajar sekolah tersebut diikuti penyampaian perutusan, YB Menteri Pelajaran, Yang di Pertua ANGKASA, YB menteri Pembangunan dan Usahawan Koperasi dan lain-lain.

Sempena dengan sambutan itu juga diadakan Anugerah Koperator Terbaik Sekolah, Penyampaian Hadiah Pertandingan Mewarna, Penyerahan Pokok Herba dan jualan gerai.

Ujana ilmu mengadakan jualan buku-buku.

Disamping itu diselitkan ceramah Keusahawanan oleh seorang usahawan yang berjaya di Negeri Sembilan.

Saya pula diminta berucap mengenai kerjaya di bidang penulisan.

Entri berkaitan boleh dibaca di http://abdullatip.blogsopt.com/

Terima kasih kerana penulis dijemput berucap di hadapan beratus pelajar, pengetua dan pegawai pendidikan dan koperasi.

Ujana Ilmu turut menjual buku-buku PTS.


Bergambar dengan seorang pegawai koperasi yang minat membaca novel sejarah.

Guru Besar ini juga minat membaca novel sejarah.

Dua pelajar ini turut membeli buku-buku PTS.

Khamis, Jun 19, 2008

MEREKA JUGA MINAT NOVEL SEJARAH ISLAM


Gambar-gambar ini diambil sempena Ulangtahun ke 60 Syarikat Buku Thai Kuang di Parade Melaka pada 4hb Jun yang lalu.

Novel Sejarah Islam termasuk Hikayat Amir Hamzah juga turut dibaca oleh mereka yang bukan Melayu.

Alhamdulillah.


NOVEL KHALID BERTUKAR WAJAH


Novel Khalid Memburu Syahid telah diulang cetak dengan wajah yang baharu dijangka terbit pada 24hb Jun ini.

Cetakan kali ini telah dibuat pembetulan beberapa kesilapan antaranya tarikh lahir Khalid dan nama Abu Lahab.Terima kasih diucapkan kepada pembaca yang membuat teguran mengenai kesilapan tersebut.

Novel ini juga turut dibaca oleh kaum wanita. Semoga ada yang akan melahirkan anak sehebat Khalid al Walid.

KISAH LEFTENAN ADNAN DIJADIKAN NOVEL


Kisah Leftenan Adnan telah siap ditulis dan telah dihantar kepada PTS Fortuna semoga diluluskan untuk penerbitannya pada tahun ini.

Semasa berada di Singapura saya bertanya kepada seorang anak saudara yang masih bersekolah adakah pernah mendengar Nama Leftenan Adnan?. Jawapnya, memang kenal nama itu kerana ada tercatat dalam pelajaran sejarah di sekolah.

Semasa mengunjungi sebuah kedai buku, novel sejarah Islam ada dijual di negara tersebut. Semoga setelah Novel Leftenan Adnan terbit nanti turut mendapat sambutan daripada pembaca di Singapura.

BUKIT CANDU WARISAN SEJARAH

Pemandangan dari puncak Bukit Candu. Tentera Jepun mendarat dari laut lalu bertempur dengan Askar Melayu yang mempertahankan kawasan ini.

Jalan masuk ke Bukit Candu. Kawasan hutannya masih dipulihara.
Jejantas dibina bagi kemudahan pengunjung meninjau kawasan sekitar Bukit Candu.

Sebuah kereta kebal lama dipamerkan di puncak Bukit Candu.

Replika buku yang terukir nama Leftenan Adnan dan Askar Melayu terletak di puncak Bukit Candu. Di sini berlaku pertempuran antara Askar Melayu dengan askar Jepun.

Encik Roslan dan En Tan. Pertemuan antara murid dengan guru di Bukit Candu. En Tan sempat bercerita mengenai serangan tentera Jepun di Singapura.

Walaupun Singapura sedang pesat membangun namun masih menghargai serta memulihara warisan sejarah yang ada di negara mereka antaranya Bukit Candu tempat berlakunya pertempuran antara Askar Melayu yang diketuai Leftenan Adnan dengan tentera Jepun semasa Perang Dunia ke dua pada tahun 1942.

Dalam pertempuran selama 48 jam itu 42 Askar Melayu terkorban termasuk Leftenan Adnan. Mereka telah berjuang dengan penuh semangat serta keberanian dan tidak mahu menyerah kalah walau telah kehabisan peluru. Mereka bertempur mengggunakan tangan dan akhirnya semua mereka terkorban. Leftenan Adnan ditangkap lalu digantung ke dahan sebatang pokok sebelum dibunuh.

Bukit Candu tempat berlakunya peristiwa itu kini dijadikan warisan sejarah, kawasan hutannya dipulihara dan untuk kemudahan pengunjung disediakan tempat letak kenderaan, lorong berjalan kaki, tempat berehat dan sebagainya.

Bagi kemudahan pengunjung melihat kawasan sekitar disediakan sebuah jejantas kayu yang tinggi. Dari situ pengunjung dapat melihat kawasan sekitar Bukit Candu disamping menikmati kehijauan belantara dengan bunyi siulan burung dan pelbagai serangga.Bukit Candu terletak di tempat strategik di tepi laut, dari situ boleh dijadikan laluan ke Pasir Panjang, Alexandra dan Bueno Vesta.

Askar Melayu telah berjuang mempertahankan Bukit Candu sehingga mereka terkorban.Keberanian mereka mendapat penghargaan daripada kerajaan British, nama Leftenan Adnan dan Askar Melayu juga terukir pada replika buku yang di jadikan mercu tanda Bukit Candu.