Rabu, April 25, 2007

SETELAH ROBOH KOTA MELAKA


Rekabentuk istana Sultan Mansur Shah.


SETELAH ROBOH KOTA MELAKA

Kerajaan Melayu Melaka berkuasa selama 110 tahun. Di jajah oleh Portugis dan Belanda selama 313 tahun.Dijajah oleh Inggeris selama 167 tahun.Dikuasai oleh Jepun selama 3 ½ tahun.Baru mencapai kemerdekaan selama 50 tahun.Pedagang arab bersembahyang di pelabuhan Melaka.

Sejarah kesultanan Melayu Melaka bermula pada tahun 1400 apabila Parameswara membuka negeri Melaka. Setelah memeluk agama Islam beliau menukar nama kepada Raja Iskandar Shah.

Kerajaan Melayu Melaka mencapai zaman kegemilangannya pada zaman pemerintahan Sultan Mansur Shah 1456 - 1477. Negeri Johor, Pahang, Terengganu, Selangor dan Perak bernaung di bawah kesultanan Melaka. Manakala Jambi, Inderagiri, Siak, Kampar, Rokan, Kepulauan Bentan dan Lingga menjadi tanah jajahan Melaka.

Ketika itu Tun Perak menjadi Bendahara dan Hang Tuah menjadi Laksamana. Melaka menjadi pelabuhan dan tempat berdagang yang terpenting di Alam Melayu. Pedagang Arab, India dan Cina menjadikan Melaka sebagai tempat persinggahan mereka.
Ketika itu lada hitam dan rempah sangat laris di Eropah mendorong para pelayar dan pedagang Eropah datang ke Alam Melayu. Kerana Melaka kedudukannya strategik maka menjadi rebutan kuasa penjajah dari Eropah.

Pada tahun 1509 buat pertama kalinya orang-orang Portugis yang diketuai oleh Diego Lopez de Sequiera sampai ke Melaka. Kedatangan Benggali Putih itu tidak dialu-alukan maka terjadi pertempuran dengan pahlawan-pahlawan Melaka menyebabkan 20 orang Portugis menjadi tawanan.
kapal Portugis yang pertama tiba di Melaka.Ekoran dari kejadian itu pada tahun 1511 orang-orang Portugis datang sekali lagi untuk menakluk Melaka. Maka kerajaan Melayu Melaka yang memerintah selama 110 tahun itu akhirnya tumbang. Berakhirlah zaman kegemilangan kerajaan Melayu Melaka.

Menurut Sejarah Melayu ketika itu Melaka mempunyai kubu-kubu pertahanan yang kukuh dilengkapi lapan ribu meriam, senapang lantak, panah dan sumpitan beracun, lembing dan tombak. Tetapi dalam masa 10 hari sahaja kerajaan Melayu Melaka dapat ditumbangkan oleh orang-orang Portugis.

Orang yang menjadi tulang belakang penaklukan itu ialah Alfonso d’Albuquerque yang digelar Yang Agung dan Marikh Portugal dia bercita-cita tinggi. Selepas menawan Melaka dia ingin menawan Mesir dan bercadang hendak mengalihkan aliran sungai Nil supaya negeri itu kering kontang. Kemudian dia bercadang hendak menawan Mekah dan Madinah. Tetapi cita-citanya tidak kesampaian.

Setelah Roboh Kota Melaka maka bermulalah perjuangan orang-orang Melayu menentang penjajah.

Sebenarnya Setelah Roboh Kota Melaka adalah judul novel terbaru saya yang sedang dalam proses penulisan.

Seronoknya kerana sudah ada penerbit yang akan menerbitkannya.

Insya-Allah.

5 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Not detail enough..................

Tanpa Nama berkata...

im having a hard time finding info 4 my project

Tanpa Nama berkata...

yoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooouch!!!!!!!!!!!!!!!!

Tanpa Nama berkata...

kenapa x d paparkan rentetan perjuangan menuntut kemerdekaan di melaka? ~really want to know... ::new generation::

Berlegar berkata...

assalamualaikum wbt....

sejarahnagarakedah.blogspot.com....

boleh bagi ulasan dan kesesuaian sejarah dari 2 versi ini....