Sabtu, April 01, 2006

IKRAMAH BIN ABU JAHAL

IKRAMAH BIN ABU JAHAL
BAB: 16
Bulan bersinar menerangi lembah Raudhah. Hammas dan para pengikutnya sampai di kawasan tersebut. Kamu periksa kawasan ini. Apakah Ikramah sudah sampai atau belum! perintah Hammas.

Baiklah, sahut Shurabil.

Kemudian dia mengajak kawan-kawannya memeriksa kawasan tersebut. Tidak lama kemudian Shurabil datang semula kepada Hammas membuat laporan. Saya sudah memeriksa kawasan ini. Ikramah masih belum sampai,katanya.

Mungkin dia dalam perjalanan. Atau mungkin juga dia tidak datang kerana takut mati, kata Suhail pula.

Kalau Ikramah mungkir janji kita akan menyerbu ke rumahnya. Dia mesti dibunuh pada malam ini juga,tegas Hammas.

Kita mesti berhati-hati kerana tentera Islam berada di mana-mana. Kalau kita ditangkap alamat menerima hukuman mati, Shuhail mengingatkan.

Lihat di hujung sana, beritahu Shurabil sambil menudingkan jari telunjuknya. Ada seorang lelaki menunggang kuda menuju ke mari. Mungkin itu Ikramah.

Kamu pergi bersembunyi di balik batu-batu. Apabila aku panggil baru kamu keluar, perintah Hammas.

Shurabil dan kawan-kawannya segera mematuhi perintah itu. Hammas menunggu kedatangan Ikramah. Engkau sampai tepat pada waktunya. Bersedialah untuk menghadapi kematian, kata Hammas. Dia bersedia untuk memulakan pertarungan.

Tunggu dulu, kata Ikramah pula.

Adakah engkau hendak menyerah kalah tanpa perlawanan? tanya Hammas sambil ketawa.

Saya dididik berjiwa pahlawan. Pantang menyerah kalah, jawab Ikramah.

Jangan berlengah masa. Mari kita mulakan pertarungan, kata Hamams.

Saya rasa apa yang kita lakukan ini hanya membawa keburukan. Tidak ada faedahnya kita berbunuhan, Ikramah cuba berlembut.

Bukankah engkau yang mencabar aku datang ke sini supaya kita berlawan satu dengan satu?. Aku datang untuk menyahut cabaran itu.

Engkau menghina saya di khalayak ramai. Kerana itu saya tidak dapat menahan perasaan marah.

Bukankah engkau sebenarnya memang anak Abu Jahal?. Kenapa rasa malu?

Ayah saya dicap sebagai orang yang jahat kerana memusuhi Nabi Muhamad. Tetapi dia sudah mati. Kalau masih hidup saya yakin dia juga sudah menjadi pengikut Muhamad.

Mungkin juga tidak,”sanggah Hammas. Engkau sendiri masih hidup tetapi menolak untuk masuk Islam.”

Saya tidak menolak Cuma minta tempoh untuk berfikir selama seminggu, kata Ikramah pula.
Sudah tiga hari berlalu. Masih belum dapat untuk membuat keputusan?

Saya akan menjadi pengikut Nabi Muhamad. Kalau dulu saya berjuang kerana Al Latta dan Al Uzza tetapi sekarang tidak lagi.

Mungkin sudah terlambat kerana engkau akan mati malam ini.

Marilah kita berdamai. Dulu kita pernah menjadi sahabat baik. Tetapi sekarang kenapa kita bermusuhan? tanya Ikramah pula.

Sebab engkau yang mempengaruhi aku supaya menentang Muhamad. Kerana engkau aku kehilangan banyak harta dan nyawa orang-orangku. Kau mesti membayarnya, jawab Hammas.

Apakah dengan membunuh saya engkau dapat semula semuanya itu? tanya Ikramah lagi.

Apabila engkau mati semua hartamu diwarisi oleh Atikah. Dan aku akan mengahwini Atikah, jawab Hammas.

Alangkah busuknya hatimu, wahai Hammas. Engkau sanggup menghianati saya semasa di Yaman. Kemudian engkau menghasut orang ramai supaya membenci saya.

Jangan banyak cerita lagi,wahai Ikramah. Hunus senjatamu dan mari kita mulakan pertarungan. Aku tidak sabar hendak membunuhmu.

Baiklah kalau itu yang engkau mahu, balas Ikramah.

Keduanya memulakan pertarungan. Ternyata Ikramah yang lebih tangkas menggunakan senjata. Apabila merasa akan kalah maka Hammas menyuruh orang-orangnya keluar dari tempat persembunyian. Dan tiba-tiba Ikramah mendapati dirinya terkepung.

Lebih baik engkau menyerah! teriak Hammas.

Pantang aku menyerah! balas Ikramah pula.

Maka berlaku pertarungan antara orang-orang Hammas dengan Ikramah. Namun Ikramah bukan mudah untuk dikalahkan. Dia menentang musuh-musuhnya dengan bersungguh-sungguh. Tetapi bilangan yang ramai tetap menang juga akhirnya. Apabila merasakan dirinya sudah diasak maka Ikramah berusaha melarikan dirinya. Dengan sekuat tenaga yang masih ada Ikramah berjaya meloloskan dirinya daripada kepungan musuh-musuhnya. Maka berlaku kejar mengejar di padang pasir itu. Dalam situasi yang genting itu tiba-tiba Ikramah melihat ada sepohon kayu yang rendang serta mengeluarkan cahaya. Dia meluru ke arah pohon tersebut dengan tujuan untuk dijadikan tempat perlindungan. Tetapi kudanya seolah tidak melihat pohon itu dan terus berlari kencang. Apa yang ditakuti Ikramah pun berlaku apabila kuda yang ditungganginya melanggar pohon tersebut. Namun terjadi suatu keajaipan kerana kuda tersebut seperti melanggar kabus. Tiba-tiba Ikramah mendapati dirinya berada di tempat yang sungguh asing.

Apakah saya sudah mati?. Adakah ini alam kematian? tanya Ikramah pada dirinya sendiri.

Pada masa yang sama, Hammas dan orang-orangnya masih berada di lembah Raudhah. Apakah kamu melihat apa yang aku lihat tadi? tanya Hammas kehairanan.

Saya nampak Ikramah dan kudanya masuk ke dalam pohon yang bercahaya itu,jawab Shurabil. Dia juga berasa takjub dengan apa yang dilihatnya.

Mungkin Ikramah menggunakan ilmu sihirnya, kata Suhail pula. Mari kita cari dia sampai dapat. Saya yakin dia bersembunyi di atas pokok itu.

Setelah puas mencarinya tetapi masih tidak terjumpa akhirnya mereka berasa kecewa. Ikramah seolah hilang kerana ditelan oleh pokok ini. Memang sesuatu yang mustahil tetapi kita melihatnya sendiri, kata Hammas.

Ini sesuatu yang ajaib. Elok kita melaporkan perkara ini kepada Nabi Muhamad,”kata Shurabil pula.

Baginda tentu marah kepada kita. Kerana itu lebih baik kita diamkan sahaja, kata Hammas pula.
Muhamad ada satu kelebihan iaitu dia boleh mengetahui perkara yang ghaib. Mungkin dia sudah mengetahui perkara ini. Kerana itu lebih baik kita berterus terang dengan dia? kata Suhail pula.

Betul kata Suhail. Kerana itu lebih baik kita berjumpa Rasulullah dan memohon maaf diatas tindakan kita terhadap Ikramah, kata Shurabil menyokong.

Akhirnya mereka bersetuju mengadap Nabi Muhammad. Kebetulan Rasulullah dan para sahabatnya masih berada di Masjidil Haram. Hammas dan orang-orangnya mengadap baginda.
Wahai Rasulullah. Kami berpakat hendak membunuh Ikramah tanpa meminta keizinan darimu terlebih dahulu. Maafkanlah kami, kata Hammas berterus terang. Kemudian katanya lagi.

Kami lakukan ini kerana dua sebab. Pertama kerana Ikramah menolak masuk Islam. Dan kedua kerana kami bimbang Ikramah akan membunuh Rasulullah.

Tetapi Ikramah tidak dapat kami bunuh. Dia seolah ditelan oleh sepohon kayu yang bercahaya, kata Shurabil pula.

Kayu yang bercahaya? tanya Omar pula inginkan penjelasan.

Kami lihat ada sepohon kayu rendang yang mengeluarkan cahaya di situ. Ikramah bersama kudanya masuk ke dalam batang kayu itu. Kerana itu kami melaporkan perkara ini kepada Rasulullah, jawab Hammas.

Rasulullah tertarik dengan cerita yang disampaikan oleh Hammas dan orang-orangnya. Baginda mengajak mereka berangkat ke lembah Raudhah untuk mempastikan kebenaran cerita tersebut. Dan ketika mereka sampai di lembah Raudhah pohon yang bercahaya itu masih berada di situ.

Saya biasa melalui kawasan ini tetapi tidak pernah melihat pokok ini, kata Ali.

Kalau benar pokok ini menelan Ikramah dan kudanya lebih baik kita tebang, kata Omar sambil menhunus pedangnya. Dia bercadang hendak menebang pokok tersebut.

Tiba-tiba pohon itu meliuk-liuk seperti ditiup angin kencang. Kemudian pohon itu terbelah lalu keluar Ikramah sambil menunggang kudanya. Ikramah segera mendapatkan Rasulullah.
Wahai Rasulullah, tolong selamatkan saya, kata Ikramah sambil memeluk Nabi Muhamad.
Apa yang telah berlaku? tanya baginda.

Sekumpulan lelaki hendak membunuh saya. Ketika hendak menyelamatkan diri saya melihat kayu itu lalu cuba menjadikannya tempat perlindungan. Tiba-tiba kuda yang sayang tunggang membawa saya masuk ke dalam kayu itu, jawab Ikramah.
Apa yang terjadi seterusnya? tanya Rasulullah lagi.

Pada mulanya saya menyangka kuda tunggangan saya akan melanggar pohon kayu itu dan saya telahpun pasrah menerima apa yang terjadi. Tetapi sesuatu yang anih telah berlaku…Ikramah berhenti seketika. Dia kelihatan sebak. Kemudian dia menangis.
Ceritalah, wahai IkramaH, pujuk Abu Bakar pula.

Tiba-tiba saya berada di satu tempat yang sungguh asing. Tempat itu sangat luas sehingga saya tidak nampak tepinya. Ia seperti sebuah padang pasir tetapi pasirnya putih bersih seperti salji. Cuaca di tempat itu tidak sejuk dan tidak panas. Cahaya terang benderang tetapi anihnya saya tidak melihat matahari. Hanya saya dan kuda saya sahaja yang ada di situ. Saya tidak tahu ke mana hendak dituju. Tiba-tiba

Sekali lagi Ikramah terhenti tidak dapat meneruskan kata-katanya. Dia nampak seperti ketakutan. Rasulullah berusaha menenangkannya. Kemudian Ikramah meneruskan ceritanya.

Tiba-tiba berlaku ribut kencang. Saya melihat ada pusaran angin yang datang ke arah saya. Kerana berasa takut di terbangkan oleh angin itu maka saya menunggang kuda hendak menyelamatkan diri. Ketika itu saya melihat ada sepohon kayu. Saya menuju ke arah kayu itu untuk berlindung. Tiba-tiba kayu itu terbelah. Saya dan kuda masuk ke dalam kayu itu. Dan akhirnya sampai ke sini.

Semua yang berada di situ terpegun mendenar cerita Ikramah. Mereka minta penjelasan daripada Rasulullah berhubung perkara tersebut. Menurut baginda, Allah telah menyelamatkan Ikramah dengan memasukkannya ke alam lain. Kemudian Allah mengeluarkan semula Ikramah dari alam tersebut untuk membolehkan dia meneruskan kehidupan di dunia ini.

Wahai Ikramah, maafkan saya, kata Hammas sambil melutut kepada Ikramah. Kemudian kata Hammas lagi.

Saya berjanji mulai hari ini tidak menganinyaya engkau lagi. Maafkanlah saya, katanya.

Maafkanlah dia, pujuk Rasulullah pula.

Saya maafkan engkau wahai Hammas. Semoga kita menjadi sahabat yang baik seperti dulu, kata Ikramah.

Keduanya berpelukan. Kemudian datang pula Shurabil, Suhail dan yang lainya. Mereka juga meminta maaf kepada Ikramah di atas apa yang terjadi. Dan mereka akhirnya berdamai semula.

Wahai Ikramah,”kata Rasulullah. Engkau bernasib baik kerana telah diselamatkan oleh Allah beberapa kali. Kerana itu terimalah pelawaanku. Marilah menganut agama Islam. Hendaklah engkau mengaku tidak ada Tuhan yang disembah selain Allah dan mengaku saya Rasulullah.

Ikramah dengan segera menyambut tawaran Rasulullah itu. Dia pun mengucap dua kalimah syahadah. Semua yang berada di situ berasa gembira. Tidak lama kemudian waktu subuh pun masuk. Bilal melaungkan azan dan mereka sama-sama bersembahyang subuh di tempat tersebut. Sebaik sahaja matahari terbit maka pohon yang bercahaya itupun hilang dari pandangan.

Pohon apakah itu, wahai Rasulullah? tanya Abu Bakar.

Menurut baginda pohon itu adalah sejenis pohon yang tumbuh di makam Nabi Sulaiman. Dan pohon itu dinamakan pohon Salameqi.

0 ulasan: