Selasa, Jun 29, 2004

Dalam SejarahPUISI

NEGERI BERADAT INI
Oleh: A.Latip Talib

Negeri beradat ini
tanah tumpah darahku
akar Sejarahnya bermula
dari Batu Sangkar paya Kumbuh Bukit Tinggi
asal negeri nenek moyangku.

Negeri beradat ini
adalah jejak indah Raja Melewar
tanah ini dipilih kerana tuahnya
lalu dibangun menjadi negeri
yang jauh dijemput datang
yang dekak diajak bersemenda
luak dan suku diajak muafakat
lalu tertegak keraton Istana Seri Menanti.

Negeri beradat ini
ada waris pusaka suku Biduanda
ada buapak Datuk Lembaga
ada Undang luak yang empat
berpayung dibawah duli Tuanku
Yang DiPetuan Besar Negeri Sembilan.

Negeri beradat ini
rakyat diajar hidup muafakat
yang lemah dibela
Yang kuat jadi pelindung
hati gajah sama diratah
ke bukit sama berpenat
ke lurah sama berpegang tangan
Ke baruh sama menuai padi
ke darat sama memasang jerat.

Negeri beradat ini
pernah terukir sejarah merah
Penghulu luak bersengketa
darah rakyat tumpah merata
akibat adu domba penjajah
akhirnya mereka berkuasa.

Negeri beradat ini
pernah terukir sejarah gemilang
di sini lahir anak-anak terbilang
pencetus semangat kebangsaan
Pejuang bahasa dan budaya
menjadi tonggak negeri tercinta.

Negeri beradat ini
Kamilah anak-anak gemilang
penyambung warisan bangsa
penyubur hidup beragama
disini kasih dicurah.


Selasa malam Rabu 22hb Jun 2004 berupa hari ini dalam sejarah dalam kehidupan saya kerana pada malam itulah
bertempat di Dewan Sekolah Menengah Tuanku Ampuan Durah Seremban, saya dijemput membaca puisi sempena kembara bahasa 2004 yang dianjurkan oleh Dewan Bahasa dan Pustaka. Itulah pertama kali membaca puisi di pentas dan tentulah pengalaman itu tidak akan dilupakan.

Beberapa hari sebelum itu Puan Nisah Haron, seorang peguam dan juga seorang penulis, menghubungi saya melalui telefon mengatakan nama saya dimasukkan dalam senarai beberapa orang penulis Negeri Sembilan yang akan membacakan puisi. Dia mencadangkan supaya saya membaca puisi yang menang sayembara puisi Negeri Sembilan.

“ Saya tak pandai mendeklamasikan puisi,” kata saya cuba mengelak.

“ Kita bukan diminta mendeklamasi puisi. Kita membaca puisi,” kata Peguam muda itu mematikan hujah saya.

Lalu saya pun berlatih membaca puisi yang berjudul “Negeri Ini Negeri Beradat.” Judul asal puisi tersebut “Negeri Beradat Ini.” tetapi sengaja saya tukar tajuk kerana lebih mudah menyebutnya.

Puisi itu karya saya sendiri yang telah memenangi tempat pertama sayembara puisi Negeri Sembilan yang dianjurkan oleh Kementerian Kebudayaan, kesenian dan warisan dengan kerjasama Persatuan Penulis Negeri Sembilan (PEN).

Saya menyertai sayembara itu sekadar ingin menyertai sahaja dan tidak menyangka berjaya mendapat tempat pertama. Sepanjang penglibatan menulis, inilah pertama kali saya memenangi sayembara puisi dan ia sesuatu yang paling bermakna.

Sebelum ini saya lebih berminat menulis cerpen dan novel remaja. Tetapi setelah menyertai esastera.com sebuah majalah sastera internet, saya mula minat menulis puisi. Dan seperti yang saya kata tadi tujuan menyertai sayembara sekadar ingin mencuba sahaja. Saya hantar 3 buah puisi, sebuah memenangi tempat pertama dan sebuah lagi hadiah sagu hati. Bahagian cerpen pula menang tempat kedua, hadiah pertama di menangi oleh Siti Jasmina Ibrahim.

Walaupun saya yang menulis puisi itu dan saya telah pun menghafalnya, namun apabila tiba masanya hendak naik ke pentas saya boleh terlupa. Mungkin kerana berasa gemuruh maklum saja pengalaman pertama.

Mujur saya ada bawa kertas salinan puisi tersebut. Dan selepas nama dipanggil saya beranikan diri, tabahkan hati dan cuba melangkah dengan tenang naik ke pentas. Namun saya dapat merasakan tangan kanan yang memegang kertas, menggeletar ketika membaca puisi tersebut. Mujur suara saya tidak mengeletar.

Rasa seronok pula kerana sebaik sahaja habis baca puisi orang ramai yang memenuhi dewan bertepuk tangan. Saya tak pasti tepukan itu kerana saya persembahan saya sedap atau sengaja ingin memberi semangat.

Semasa berkereta dalam perjalanan balik, saya minta komen isteri katanya, “ Suara okey tapi abang baca laju sangat.” Memang pun saya baca laju kerana ketika itu saya fikir cepat habis baca puisi maka cepat dapat turun dari pentas.

Pengalaman kali pertama membaca puisi di atas pentas itu banyak memberi pengajaran kepada saya. InsyaAllah kalau diberi peluang lagi di masa akan datang, saya akan cuba membacanya dengan tenang, suara yang jelas tapi tidak terlalu laju dan paling penting mesti dengan penuh perasaan dan penghayatan.
.


1 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

saudara,

sebelum masuk kan bahan2 dlm karangan saudara dalam bentuk puisi, atau sajak sila perhatikan fakta2 yg tepat, terutama yg menyentuh ttg seri menanti , raja melewar, atau asal usul. ini penting kerana banyak bahan2 sejarah telah di manipulasi kan mengikut kepentingan org2 tertentu. ini bagi mengelak menyinggung perasaan waris2 pusaka adat yg perihatin akan hal tersebut.