Jumaat, Disember 22, 2006

WALIMATUL URUSJika tidak ada apa-apa halangan pada 14hb Januari 2007 (ahad) anak saya yang sulung Muhamad Shukri akan melansungkan pernikahan dengan gadis pilihannya Nor Liyana Abdullah. Sebagai seorang bapa inilah pengalaman pertama mengadakan majlis perkahwinan anak yang sulung.

Kesibukan sudah terasa. Maklum sajalah hendak menerima menantu dan menjemput orang ramai datang menjamu selera serta meraikan majlis perkahwinan.

Mujurlah saya duduk di kawasan perkampungan maka kerja memasak akan dijalankan secara bergotong royong. Tambahan pula di tempat saya tradisi bergotong royong masih diamalkan. Namun persiapan lain seperti membeli perkakas dan barang-barang keperluan perlu diuruskan sendiri.

Walaupun majlis diadakan secara sederhana sahaja, namun semua saudara mara, sahabat, rakan dan kenalan dijemput hadir.

Selasa, Disember 05, 2006

PELANGINovel terbaru Ida Munira Abu Bakar. Diterbitkan oleh PTS.

Novel ini mengisahkan dua orang kanak-kanak yang berkawan baik iaitu Farra dan Sarah. Walaupun Farra disahkan menghidap penyakit kronik, SLE (Systemic Lupus) namun Sarah tetap setia berkawan dengannya dan sanggup berpindah sekolah semata-mata untuk menemani Farra yang berperang dengan maut untuk terus hidup. Novel ini menampilkan pengalaman Farra sebagai pesakit kronik yang menyedihkan dan Sarah sebagai kawan baik yang jujur.

Novel ini adalah berdasarkan pengalaman penulis sendiri bersama Farra (bukan nama sebenar). 80 % true story.

Novel ini juga menampilkan ketabahan pesakit kronik yang tiada ubatnya itu, sehingga masih mampu bertahan dan dilaporkan stabil sehingga kini .

Novel ini 'contoh persahabatan yang baik jujur dan setia, bukan kawan makan kawan'.

Ahad, Disember 03, 2006

BERKHATAN

Hari ini saya menemani dua anak sedara berkhatan di klinik swasta. Seperti biasa saya akan melihat proses berkhatan itu dari mula sampai selesai. Dalam hati berdoa agar tidak terpotong isinya seperti yang dilaporkan dalam surat khabar hari ini.

Saya pernah melihat berkhatan cara tradisional yang dilakukan oleh Tuk Mudim dan cara moden yang dilakukan oleh doktor atau pembantu perubatan. Risiko terpotong kepala kemaluan adalah satu dalam sejuta kalau dilakukan oleh mereka yang mahir.

berkhatan secara tradisional disuruh mandi atau berendam dalam sungai supaya sejuk bila dikhatankan oleh Tuk Mudim kurang rasa sakitnya. Tetapi sekarang sudah ada ubat pelali.

Tuk Mudim menggunakan penyepit sebesar jari kelingking yang dibuat daripada buluh untuk memisahkan antara kulit dengan isi dan dipotong menggunakan pisau cukur. Doktor pula menggunakan gunting. Kerana itu hanya mereka yang mahir sahaja boleh melakukannya.

Nampaknya cara berkhatan semakin lama semakin mudah, cepat dan tidak menyakitkan. Cara terbaru berkhatan menggunakan leser.

Namun masih ada penduduk kampung yang lebih suka anaknya dikhatan secara tradisional. Kononnya mereka yang dikhatan oleh Tuk Mudim kemampuan seknya lebih hebat. Sejauh manakah kebenarannya tidak dapat dipastikan.

Namun sejak akhir-akhir ini ramai lelaki berusia 40 tahun ke atas mengalami masalah mati pucuk atau kemampuan seknya lemah. Tetapi ada yang menafikan puncanya dari cara berkhatan. Ia terjadi disebabkan beberapa faktor antaranya penyakit, tekanan di tempat kerja, keletihan dan sebagainya.

Apa yang pasti, Tuk Mudim yang ada sudah tua. Orang muda tidak berminat lagi mewarisi kerja tersebut. Maka mahu tidak mahu terpaksa juga berkhatan di hospital atau klinik swasta.

Kepada kaum lelaki terutama yang berusia 40 tahun ke atas, eloklah jaga makanan disamping mengamalkan petua-petua agar hidup sihat.